1e en 2e ronde
Lichaamsbewustzijn in de HB-begeleiding: de balans tussen denken, voelen en doen
Even voorstellen
Ik ben Corina Brandsema-Geerds, geboren op een boerderij in de provincie Groningen als jongste van acht kinderen. De afgelopen vijftien jaar was ik docent Grieks en Latijn en coach voor hoogbegaafde leerlingen op mijn eigen oude school, het Gomarus College. Hier ontdekte ik de kracht van begeleiden vanuit de beleving. Nu (2024) is het moment daar om mijn docentschap los te laten, en mijn eigen haptonomiepraktijk op te bouwen. Mijn onderwijservaring neem ik mee, de haptonomie komt erbij.
Naast de gewone afstudeerroute volg ik de opleiding tot haptonomisch kinder- en jeugdtherapeut.
In mijn leven en werk wil ik ons voelende vermogen stem geven. Voor mij is dit een soort doorgeven van Gods liefde.
Over haptonomie
Hoogbegaafde kinderen en jongeren hebben een groot potentieel. Vaak niet alleen in het denken (hoog IQ) maar ook in het voelen (Kieboom Zijnsluik) en in het handelen (specifieke vaardigheden of hobby’s op hoog niveau). Het basisprincipe van haptonomische begeleiding is een zo breed mogelijke ontwikkeling en een nieuwe balans tussen denken, voelen en doen.
Praten en oefenen
Bij haptonomie gaat pijltjes gooien (bijvoorbeeld) over leren focussen. Voetballen gaat over afstemming, ritme, kracht. Hoepelen gaat over souplesse, ruimte innemen, blijheid. De fitnessbal gaat over balans vinden, durven loslaten, leren. (Als de opdracht is om erop te komen zitten met je voeten van de grond, doe jij dan steeds hetzelfde? Of probeer je manier B als A niet succesvol is? En ken je dit van hoe je leert voor een proefwerk?)
Je maakt vanuit de oefening telkens bruggetjes naar het denken, voelen of handelen, en andersom. En je brengt de interactie tussen jou en de leerling in. Wat een leerling bij jou oproept gebeurt misschien ook met docenten, ouders? Begeleiding vanuit de emotionele beleving kan op veel manieren, is creatief en geeft jezelf ook een nieuwe manier van werken.
In de workshop gaan we aan de slag met bewustwording van onszelf. Je leeft en begeleidt namelijk met lijf en al!
Meer info?
Zie www.sentiashaptonomie.nl of neem contact op: 06 267 022 48.