5. Carine Mauritz: De doorgaande lijn met Dubbel Bijzonder Begaafde jongeren

“ADHD/autisme óf hoogbegaafd?: allebei!!”

De dubbelbijzonder begaafde leerling
Zie je ook de leerling voor je waar je eindeloos mee in discussie raakt, die maar niet tot leren komt, die het wel weet, maar niet snel genoeg lijkt te leren? Of ken je leerlingen waarvan je denkt: die kan met gemak VWO, maar de leerling blijkt na 2 jaar tobben te zijn ‘afgestroomd’, zit thuis of volgt allerlei therapieën….
Vraag je je dan af of dit voorkomen kan worden? En wil jij als docent het verschil maken voor deze leerling?
Dan zie ik je graag in mijn workshop!

Mijn naam is Carine Mauritz, ik ben sinds 1996 aan het werk als docente in het Kunstonderwijs binnen het VO. Sinds 2017 werk ik op De Passie in Rotterdam, waar ik naast mijn baan als docente leerlingen coach die (hoog)begaafd zijn.
Door de jaren heen heb ik het nodige meegekregen over hoogbegaafdheid. Ik ontdekte dat hoogbegaafdheid een vlag is die een veelzijdige lading dekt. 
Ik zag prachtige, eigenzinnige en sterke mensen, die visionair zijn, die de vragen bedenken waar ze vervolgens tien nieuwe vragen op verzinnen. Ik zag genialiteit, briljant zijn op allerlei gebied. Ik maakte echter mee dat diezelfde mensen vroeg of laat vastlopen, vaak in het schoolse onderwijs.
Ik zag diezelfde mensen ten onder gaan aan angst, depressie, het gevoel niets toe te voegen, onbegrepen zijn, niet gezien zijn in hun eigenheid, mislukt op school, gedesillusioneerd en onzeker. 
Ik wil daarom het verschil gaan maken, op mijn school, maar ook in het delen van mijn kennis met andere professionals. Daarom heb ik de ECHA-opleiding gevolgd en daarnaast diverse cursussen op het gebied van hoogbegaafdheid/onderwijs. Op dit moment maak ik onderdeel uit van een werkgroep hoogbegaafdheid en zijn we bezig binnen onze school om het onderwijs passend te maken aan de leerling. En niet andersom!


You cannot copy content of this page